Chili cu carne de vita

Untitled design (9)

Tot gandindu-ma cum sa pregatesc carnea de vita ce o scosesem din congelator, mi-am amintit ca vroiam de ceva vreme sa incerc sa gatesc chili con carne si am zis ca acesta ar fi momentul perfect.

Chili con carne este un fel de tocanita cu carne de vita/porc/vanat sau fara carne, cu ardei iuti, cu fasole sau fara fasole in functie de preferinta. Initial am crezut ca ar fi un preparat originar din Mexic, dar mai apoi am aflat ca originile acestui fel de mancare s-ar alfla in San Antonio, Texas unde aceasta tocana cu carne si ardei iute, o bomba de energie perfecta pentru crescatorii de animale sau cautatorii de aur, se vindea la tarabe.

Nu am mancat niciodata chili con carne, dar vazand tot felul de variante de chili gatite in diferite emisiuni culinare, si citind diferite retete, mi-am imaginat cam ce gust ar trebui sa aiba, m-am inspirat din toate, am gandit propria varianta de chili, dupa care am pus-o in practica  si pentru ca am obtinut un preparat delicios, nu puteam sa nu va spun si voua reteta.

Ingrediente necesare:

  • 1kg carne de vita
  • 3 ardei iuti
  • 1 morcov
  • 80g telina
  • 3 cepe
  • 4 catei de usturoi
  • 2 lingurite boia dulce
  • 3 lingurite cacao
  • 1 lingurita boabe coriandru
  • 1 lingura oregano uscat
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 750g rosii decojite
  • 250ml vin rosu demisec
  • 600ml supa
  • 1 conserva de 250g boabe porumb
  • 1 conserva de 400g fasole alba boabe
  • sare, piper, chili macinat
  • ulei

Untitled design (10)

Am taiat carnea bucati mici, puteti folosi carne tocata de vita asa cum este si in reteta originala de chili con carne, dar eu prefer sa fie evidente bucatile de carne in chili-ul meu.

Am pus carnea la rumenit intr-o oala cu fund gros in care am incins 3 linguri de ulei. Dupa ce s-a rumenit bine, pe toate partile, am scos-o din oala si am lasat-o intr-un castron sa se odihneasca.

In oala in care am rumenit carnea am pus ceapa si am lasat-o la calit pana a devenit usor transparenta apoi am adaugat morcovul si telina date prin razatoarea mare, gogosarul taiat feliute, usturoiul dat prin presa si ardeiul iute taiat feliute (cantitatea de ardei iute si chili pe care le pui depind de cat de picanta preferi sa fie, asa ca sfatul meu este sa adaugi tot cate putin ardei iute si chili si sa gusti de fiecare data pana ajunge sa fie pe gustul tau). Le-am lasat sa se perpelesca putin si am pus carnea peste ele.

Apoi a venit randul condimenteleor sa se alature celorlalte ingrediente din oala asa ca am pus boia dulce, cacao, boabe de coriandru, oregano uscat, coaja de lamaie, o lingurita de sare, jumatate de lingurita de piper si jumatate de lingurita de chili macinat. Am amestecat bine, am mai lasat 2-3 minute sa se incinga bine si condimentele dupa care  am pus vinul, am amestecat totul si dupa alte doua minute am adaugat rosiile decojite si supa.

null 1

Cand a inceput sa clocoteasca, am dat focul mai mic, am pus capacul pe oala si am lasat-o sa fiarba domol pentru 1 ora si 30 de minute, amestecand din cand in cand.

Fasolea si porumbul le-am trecut sub un jet de apa iar dupa aceea le-am pus in oala si am lasat sa mai fiarba totul 20 de minute.

Am potrivit gustul cu sare, piper, chili si am lasat sa mai clocotesca tocanita vreo 5 minute.

Cand a fost gata ne-am umplut farfuriile cu tocanita picanta, am garnisit totul cu patrunjel verde tocat si o felie generoasa de lamaie sa dea o nota fresh preparatului si sa mai taie din iuteala. Apoi s-a lasat linistea pana nu a mai ramas nimic in farfurie. Pana si ultima picatura de sos a fost stearsa din castron cu o bucata de tortilla, sa nu se piarda nimic din tocanita mea cu gust bogat.

null 2

Bucurie in bucatarie va urez!

 

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

Leave a Reply