Conopida gratinata

Untitled design (11)

A trecut ceva timp de cand nu am mai adus noutati in bucataria mea virtuala, aproape o luna si jumatate. Cam tot atat timp a trecut si de cand nu am mai fost in bucataria mea reala, asta pentru ca eu si Matei, bebele meu perfect, ne-am mutat provizoriu domiciliul la Bihor.

Casuta noastra sufera ample lucrari de renovare iar sef de santier este sotul meu, Bogdan. Cum nu am fost in casa mea, in bucataria mea, iar vreo doua saptamani si ceva a stat lipita de mine o raceala urata de care am scapat cu greu, nu prea am avut energie sa gatesc.

Dar imediat cum m-am simtit mai bine m-am pus pe gatit si daca tot am pus stapanire pe bucataria ei, mama mi-a sugerat sa gatesc conopida la cuptor. Nu mi-a placut niciodata conopida la cuptor. De cate ori am gustat si oricate variante am incercat, nu au fost pe placul meu si in plus niciodata nu am gatit de buna voie conopida la cuptor. De aceasta data insa mi-am propus sa gasesc o reteta si pe placul meu si sa o gatesc cu drag si alta data.

Ingrediente necesare:

  • 600g conopida
  • 100g bacon
  • 120g cas sarat de vaca
  • 3 oua
  • 200ml smantana pentru gatit 30% grasime
  • 4 catei de usturoi
  • 1 ardei iute
  • 4 fire de ceapa verde
  • unt
  • sare, piper

Am setat cuptorul la 180C si l-am lasat sa se incinga

Conopida am curatat-o, am desfacut-o in buchetele si le-am spalat bine cu apa rece .

Am pus o oala cu apa sa fiarba, la foc mediu. Cand a inceput sa clocoteasca am adaugat o lingurita de sare si am pus conopida in apa. Am lasat-o sa fiarba cca 10-15 minute, astfel incat sa fie al dente.

Cat timp a fiert conopida am pus baconul intr-o tigaie la foc mediu si l-am lasat pana s-a rumenit. Apoi l-am pus in farfurie pe un servetel de hartie sa absoarba excesul de grasime.

Am oprit focul, am pus conopida intr-o sita, am trecut-o sub un jet cu apa rece si am lasat-o sa se raceasca.

Intr-un castron am pus smantana pentru gatit, ouale, am amestecat pana s-au omogenizat, iar apoi am adaugat usturoiul dat prin presa, ceapa verde taiata rondele, ardeiul iute tocat marunt, casul de vaca dat prin razatoarea mare, un varf de lingurita de sare, un varf de lingurita de piper si baconul rumen rupt in bucati mici. Am amestecat bine.

Untitled design (13)

Dupa ce s-a racit conopida, am taiat buchetelele in bucati mai mici si le-am pus in castron peste sos. Am amestecat usor, astfel incat sa nu zdrobesc conopida, dar sa fie bine “imbracata” de sosul pregatit.

Am turnat conopida intr-o tava yena unsa cu unt si am introdus-o in cuptorul incins.

Untitled design (12)

Conopida a stat la cuptor 30 minute, pana s-a rumenit bine.

Trebuie sa-ti spun ca ce mi-am propus la inceput am reusit, am gasit o reteta de conopida la cuptor pe placul meu. Putin picanta, rumena la suprafata si usor crocanta, moale in interior cu o delicata aroma de usturoi. Abia astept sa ajung acasa sa o pregatesc si pentru sotul meu.

Untitled design (14)

 

 

Bucurie in bucatarie iti urez!

 

 

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

 

 

Leave a Reply