Legume dulci acrisoare

Untitled design (11)

Azi iti vorbesc despre un preparat gatit destul de des in bucataria noastra. Prima data l-am gatit gandindu-ma la mancarea delicioasa pe care am avut marea bucurie de a o gusta, la mama ei acasa, in China. Atunci am vazut ca legumele se pot manca si altfel decat in salate, tocanite, ciorbe. Am descoperit legumele gatite pe loc, la foc iute , in wok-uri gigantice, cu mult ardei iute, usturoi, legume imbacate de sosuri delicioase, legume usor rumene si crocante, in combinatie cu carne sau fara, preparate innobilate de mirodenii pe care nu le-am mai gustat pana atunci. Tot atunci am descoperit piperul sichuan, un piper cu un usor iz de lamaie dar si alte condimente care si-au gasit loc in bagajul de intoarcere acasa.

Apelam la reteta asta de legume dulci acrisoare ori de cate ori vrem ceva rapid, usor si gustos, daca vrem o garnitura pentru carnita sau ca si alternativa pentru salata. Uneori le mancam in combinatie cu taieteii de orez, in combinatie cu carne de pui, porc sau ca atare.

Hai sa nu mai lungesc cu vorba si sa-ti spun cum se pregateste acesta mancare deliciosa, “Delicious food”, cum ziceau chinezii.

Ingrediente necesare:

  • 200g dovlecel
  • 200g morcov
  • 300g vanata
  • 350g varza
  • 2 ardei grasi
  • 1 ardei iute
  • 5 catei de usturoi
  • 1 lingura miere
  • o lamaie
  • sare
  • ulei

Untitled design (13)

Acest preparat se gateste la foc iute asa ca necesita atentia ta maxima si permanenta de aceea este bine sa-ti prregatesti toate ingredientele prima data si sa le ai la indemana.

Am curatat si spalat bine toate legumele. Ardeii, dovlecelul, vanata, morcovii le-am taiat bastonase, usturoiul si ardeiul iute le-am tocat marunt iar varza am taiat-o fideluta.

Am incins 2 linguri de ulei intr-o tigaie neaderenta cu fund dublu, am pus in tigaie usturoiul, ardeiul iute si ardeiul gras si le-am lasat sa se rumenesca. Cand au inceput sa prinda un pic de culoare aramie am adaugat morcovul.

Untitled design (12)

Cand morcovul s-a inmuiat si a inceput sa se coloreze putin, am adaugat bucatile de vanata si dovlecel. Am adaugat varza la final, dupa ce s-au rumenit dovleceii si vinetele, ca sa ramana crocanta si sa prinda doar putina culoare.

Am pus o lingura de miere peste legume, am amestecat bine, culoarea aramie a legumelor mele a devenit si mai intensa, iar apoi am pus zeama de la o jumatate de lamaie (o lamaie daca este mai mica). Am potrivit gustul cu sare, piper si am oprit focul.

Legumele dulci acrisoare sunt gata, numai bune de asezat in farfurie si de savurat.

Untitled design (11)

 

Bucurie in bucatarie iti urez!

 

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

 

Leave a Reply