Miel la cuptor cu fructe uscate si mirodenii

DSCN0470

La noi Pastele se sarbatoreste in familie, incercam sa ne adunam toti cu mic cu mare, care de pe unde sunt plecati sa fim impreuna cel putin lunea la masa de Paste.

Nu lipseste de la masa de Paste drobul, “zama” dulce de miel, friptura de miel, cozonacul cu nuca si mac o palinca buna si un vin rosu de casa.

In fiecare an mama este responsabila cu pregatirea fripturii de miel pe langa alte bunatati pe care ni le pune pe masa. Friptura de miel este pregatita cu verdeturi de sezon, asezata in tavi si gatita cu rabdare la foc domol in cuptorul cu lemne din curte, udata din cand in cand cu vin rosu pregatit de tata in toamna, special pastrat pentru Paste. Carnea ti se topeste la propriu in gura si este incredibil de gustoasa.

Nu am indraznit sa schimb ceva la friptura mamei sau sa propun altceva, ca daca e buna de te lingi pe degete de ce ai vrea sa schimbi.

Anul asta insa, am ajuns acasa de Florii, sarbatoare mare la mine in familie, cu cativa sarbatoriti de seama, prilej cu care la mine acasa se gateste iar friptura de miel si mi-am zis ca ar fi ocazia perfecta sa incercam o friptura de miel altfel decat cea cu care suntem obisnuiti.

Zis si facut. Am vorbit cu mama si am preluat responsabilitatea fripturii de miel.

Am pregatit friptura gandindu-ma la un tajine marocan cu miel. Nu am gustat niciodata, doar am vazut multe emisiuni despre bucataria marocana si am fost fascinata de preparatele lor pline de culoare.

De Florii urma sa fim la masa patru generatii: buinicii, parintii, noi si Matei cel mai tanar si mai minunat membru al familie.

Dupa ce mi-am luat angajamentul ca o sa pregatesc eu friptura de miel nu am mai putut dormi noaptea de griji. Ma tot gandeam daca o sa le placa, ma gandeam la mosu (bunicu) in special, ardelean adevarat care se ghideaza dupa principiul “apoi  daca asta am mancat toata viata si o fo bun de ce sa schimb?”ma gandeam si la sora mea care nici ea nu este adepta combinatiilor “ciudate” si cu greu o poti convinge sa manance ceva nou, la fel si varul meu Andrei care cu umorul lui caracteristic putea sa-mi ironizeze friptura chiar inainte de a o pune pe masa.  Ma bazam in schimb pe sotul meu Bogdan si pe tata care stiam ca sunt deschisi la nou.

Dar sa va spun ce am facut, cum am facut si ce a iesit. 

Ingrediente necesare:

  1. 2,5 kg carne de  miel
  2. 150 g smochine uscate
  3. 150 g caise uscate
  4. 3 ardei kapia
  5. 6 morcovi
  6. 5 cepe
  7. 6 rosii
  8. 5 catei de usturoi
  9. o lamaie
  10. sare, piper, coriandru boabe, cardamom verde, seminte de fenicul, seminte de anason, rozmarin uscat, nucsoara, ienibahar, turmeric, chimen macinat, chilly macinat, scortisoara macinata
  11. o legatura menta
  12. ulei de masline

DSCN0459

M-am ocupat de carnea de miel cu o seara inainte. Am spalat bine carnea, am sters-o cu prosoape de hartie si am taiat-o in bucati aproximativ egale.

In mojar am pus 2 lingurite boabe de coriandru,  o lingurita sare grunjoasa, 5 pastai cardamom, 2 lingurite rozmarin, o lingurita seminte de fenicul si o lingurita seminte anason. Le-am maruntit cat s-a putut de bine, si am adaugat restul condimentelor: jumatate lingurita nucsoara, jumatate lingurita ienibahar, jumatate lingurita piper, un varf lingurita chili, o lingurita turmeric, o lingurita scortisoara macinata.

Am amestecat bine si am adaugat apoi usturoiul dat prin presa, coaja si zeama de la o lamaie, ulei de masline si am amestecat bine pana s-a format o pasta. Trebuie sa gusti pasta si sa mai adaugi ce simti ca mai trebuie. Daca nu ai toate condimentele nu e nici o problema, renunta la ele sau adauga ce condiment iti place si crezi ca se potriveste cu restul.

Am pus pasta peste bucatile de carne si ajutandu-ma de maini le-am amestecat bine, apoi am pus carnea intr-un castron si am lasat-o la rece pana a 2-a zi.

In ziua urmatoare, dis de dimineata, am adus carnea in bucatarie si am lasat-o sa stea la temperatura camerei pana am pregatit restul ingredientelor.

Am curatat si spalat bine legumele.

Am asezat carnea intr-o tava, desi ti-as recomanda sa folosesti o oala/tava de pamant cu capac, si peste carne am pus legumele, ardeii, morcovii si ceapa tocate grosier.

Smochinele le-am taiat in patru iar caisele in trei si le-am pus peste carne si legume in tava. Am pus 250 ml apa in tava si migdalele deasupra.

DSCN0462

Am acoperit tava cu o folie de aluminiu pe care am incercat sa o pun cumva sa nu se lipeasca de legume.

Am pus tava in cuptorul incins in prealabil la 180 C pentru 5 ore.

Am verificat din cand in cand sa vad daca mai este nevoie de apa, nu a fost, pentru ca au lasat si legumele apa.

Dupa aproximativ 3 ore si jumatate am gustat sa vad daca mai e nevoie de ceva, si am adaugat si rosiile taiate cubulete. De data asta am pus tava in cuptor fara folie.

Intre timp am pregatit un orez cu stafide si turmeric si o salata de sezon cu leurda si macrici.

Dupa inca o ora si jumatate friptura mea a fost gata, carnea ti se topea in gura iar legumele si fructele erau perfecte.

Am scos tava din cuptor si am lasat friptura un pic sa se odihneasca, timp in care ne-am asezat toti la masa.

Am adus intai pe masa garnitura, o alta “ciudatenie” pentru unii si salata iar apoi cu emotie m-am uitat la fetele tuturor cand mama a asezat pe masa tava cu friptura aburinda peste care am asezat menta verde tocata marunt.

DSCN0463

A fost un succes. I-a placut chiar si bunicului meu, le-a placut tuturor atat de mult incat mi-au cerut sa fac friptura si pentru masa de Paste.

Bucurie in bucatarie iti urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

This entry was posted in Miel.

Leave a Reply