Oua in stil mexican

Untitled design (11)

Preparatul de azi este numai bun sa-ti incepi ziua cu el dar este prefect si pentru un mic-dejun tarziu, sau brunch cum zice americanul, mai ales daca iti mai vin si ceva musafiri la cafea.

Numele original al acestui preparat traditional mexican este huevos rancheros si pune in aceeasi farfurie oua, sos de rosii cu chili, guacamole si tortillas, lipii din faina de porumb.

Prima data l-am vazut pe Jamie Oliver intr-o emisiune gatind huevos rancheros, si mi-a ramas intiparita in minte reteta si nu am avut astampar pana nu am si pus-o in aplicare si uite asa a devenit unul dintre preparatele noastre preferate. Prima data am gatit acest preparat dupa reteta lui Jamie si cu timpul am inceput sa cosmetizez reteta in functie de ce legume gaseam prin camara sau in functie de legumele de sezon.

Asa am facut si de data aceasta, dar hai sa-ti spun ce ingrediente am folosit, ce si cum am facut.

Timp de pregatire: 10 min

Timp de gatire : 30 min

Timp total: 40 min

Grad de dificultate: redus

Numar portii : 4

Ingrediente necesare:

  • 4 oua
  • 1/2 dovlecel
  • 1/2 vanata
  • 1 ardei gras galben/verde
  • o ceapa mare
  • 4 catei de usturoi
  • 2 ardei iuti
  • 4 felii de bacon
  • o conserva de 400g rosii decojite si taiate/rosii proaspete
  • 200 ml bulion/suc de rosii
  • sare, piper, 1/2 lingurita boabe coriandru
  • 2 linguri ulei
  • putina branza cheddar, optional

Untitled design (101)

Acest preparat  se gateste la foc mediu spre mare asa ca trebuie de la inceput sa-ti pregatesti toate ingredientele.

Am taiat baconul feliute, am tocat ceapa, am taiat ardeiul, vanata si dovlecelul cubulete, am dat usturoiul prin presa, ardeiul uite l-am taiat feliute si am dat prin razatoarea mare putina branza cheddar.

Am pus o tigaie, cu fund gros, pe ochiul mijlociu al aragazului, la foc mediu, am lasat-o sa se incinga si am pus feliutele de bacon sa se prajeasca. Cand baconul s-a rumenit am pus doua linguri de ulei si am pus ceapa, ardeiul iute si usturoiul la perpelit.

Dupa ce s-a rumenit ceapa, dar a ramas crocanta am adaugat jumatate de lingurita de boabe de coriandru, le-am lasat 1-2 minute sa se prajeasca si sa-si elibereze aroma iar apoi am adaugat ardeiul gras taiat cubulete.

Untitled design (103)

Dupa ce s-a rumenit si ardeiul, am adaugat dovlecelul si vanata taiate cubulete si le-am lasat sa se rumeneasca amestecand din cand in cand in tigaie.

Peste toate cele rumenite am adaugat 400g rosii decojite, taiate cubulete, din conserva si 200ml de bulion de casa. Daca nu ai bulion poti sa folosesti suc de rosii.

Cand amestecul de legume si sos a inceput sa bolboroseasca am dat focul mai incet si l-am lasat sa fiarba vreo 10-15 minute pana a scazut putin si a capatat consistenta unei tocanite.

Cu ajutorul unei linguri de lemn am facut putin loc in tigaie si am asezat cu grija, unul cate unul, ouale.

Untitled design (104)

Am pus capacul peste tigaie si am lasat sa fiarba linistite ouale, 3-4 minute in sosul usor  picant.

Untitled design (105)

Cand ouale au fost gata am stins focul, am dat tigaia la o parte si am pus deasupra oualor putina branza cheddar. In locul branzei Cheddar poti sa folosesti cascaval afumat, branza Emmental, Gouda, Parmezan sau Mozzarella.

Untitled design (106)

Cand branza s-a topit peste ouale moi si cremoase ne-am asezat la masa, ne-am inarmat cu tacamuri, farfurii, cateva felii de paine prajita si pana am golit tigaia doar pasarile de afara au avut curajul sa ciripeasca. 😉

Untitled design (111)

 

 

 

Bucurie in bucatarie iti urez!

 

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

Leave a Reply