Paste integrale cu sos de rosii si hribi uscati

dsc_0095

Imi plac foarte mult pastele, preferatele mele sunt cele gratinate dar si cele cu sos de rosii si hribi uscati, pentru care am sa va scriu azi si reteta.

Iubesc gustul hribilor pentru ca imi aduce aminte de drumetiile pe care le faceam prin padure cand eram mai mica in cautarea ciupercilor, buretilor cum se zice la mine acasa, la Bihor.

Ultima drumetie am facut-o chiar anul trecut in Mai cand a fost pentru prima data si sotul meu cu mine, atunci am mers in cautare de fragute, toti ( eu cu Matei la purtator ,sotul meu, mama, sora mea si prietenul ei, matusa ) echipati de vara, pantaloni scurti si tricouri, ca sa ajungem in padure care in umbra ei deasa ascundea un pericol la care nu ne gandisem: tantarul. Va dati seama ce a urmat, “un fleac, ne-au ciuruit”, cadeam pe capete, care mai de care mai hotarati sa plecam acasa, desi ajunsesem de 10 min.

Pana la urma am rezistat o ora jumate tot incurajandu-ne unii pe altii dar si pentru ca mama si matusa erau cele mai motivate sa nu plece acasa fara fragute.

In urma acestei drumetii ne-am ales cu multe muscaturi de tantari, cateva fragute, cat sa ne facem pofta vreo patru hribi care au sfarsit intr-o ulcica de ciorba ardeleneasca ca la mama acasa si doua poze, una cu fragute si una cu o ciuperca care parca era dintr-o lume de poveste:

poza1

Ok, si acum dupa atata plimbareala sa trecem si in bucatatrie.

Ingrediente necesare:

  1. 300 g paste integrale, fusilli
  2. hribi uscati
  3. 4 rosii
  4. 4 catei mari de usturoi
  5. branza pecorino/parmezan
  6. ardei iute
  7. sare, piper, busuioc verde
  8. 200 ml apa fierbinte
  9. ulei de masline

dsc_0088

Punem intr-un castron o mana buna de hribi uscati, peste ei adaugam apa fierbinte si lasam vreo 10 minute sa infuzeze, apoi ii mutam in blender cu tot cu apa.

Cat timp au stat hribii la infuzat bucataria mea s-a umplut de un miros nemaipomenit. Mirosea a padure umbroasa si racoroasa, a frunze prospat udate de o ploaie torentiala de vara, a fan uscat , se simtea miros de alune de padure, de fragute, o nebunie .

dsc_0089

Am adaugat in blender usturoiul, ardeiul iute (din ardeiul iute din poza eu am pus cam jumatate), sare, piper, 4 linguri de ulei de masline si rosiile taiate in patru. Am pus prima data 2 rosii, am blenduit totul si apoi am adaugat si celelalte 2 si am blenduit pana am obtinut un sos ca si cel din poza:

dsc_0091

Am mutat apoi sosul intr-o tigaie si l-am fiert la foc mic pana a scazut si s-a ingrosat putin. Cand sosul a fost aproape gata am adaugat si frunzele de busuioc tocate.

dsc_0092

Intre timp am fiert si pastele si cand au fost al dente le-am strecurat iar apoi le-am scaldat bine in sosul de rosii cu hribi, le-am pus in farfurie si am ras branza pecorino iar apoi le-am savurat.

Bucurie in bucatarie iti urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

This entry was posted in Paste.

One comment

Leave a Reply