Poftiti la burgeri !

Untitled design (10)

 

Azi, dupa ce cateva zile o mica problema de sanatate m-a tinut departe de bucatarie si de blog, revin cu o reteta promisa de ceva timp.

O reteta usoara si rapida pentru un hamburger gustos, gustos. Perfect pentru gratareala de weekend-ul acesta. Mai ales ca in sfarsit s-a facut frumos afara si putem sa purtam iar rochitele inflorate, palariile cu boruri largi pentru putina umbra, pantalonii scurti si costumul de baie preferat.

Cand vremea este superba, asa cum este la Bihor azi, nu poti decat sa profiti din plin de ea asa ca ne mutam si cu gatitul afara si cum vrem sa prindem si noi putina culoare de la domnul soare, ca nu se stie de data asta cat ne onoreaza cu prezenta, facem ceva la gratar, rapid si gustoooooos.

Daca cumva in zona ta soarele nu este asa prietenos, nu e nicio problema. Hamburgerii astia se pot face si in tigaie cum i-am facut si eu pentru prima data, dar ce altceva sa faci cand locuiesti la cativa kilometri de Timisoara si nu livreaza nimeni hamburgeri la tine la sat, chiar daca salivezi de cateva zile de pofta si vremea e urata si nu ai chef sa mergi in oras. Sigura modalitate sa-ti satisfaci pofta este sa pui mana si  sa executi.

Asa ca daca esti intr-o zona unde soarele te invita cu caldura afara la un gratar, ia-ti ustensile, palaria si ingredientele necesare si profita de ziua asta frumoasa. Daca nu, atunci inchide usa la bucatarie, deschide geamul, pune-ti melodia preferata, da hota la maxim si fa-ti de cap gatind hamburgerii astia deliciosi.

 

Ingrediente necesare:

  1. 500g amestec carne de vita si porc
  2. sare, piper, ienibahar, chili macinat
  3. 2 linguri ulei de masline

Ingrediente necesare pentru servire:

  1. 2 cepe mari
  2. 2 ardei mari
  3. branza
  4. mustar cu boabe
  5. sos de rosii coapte sau ketchup
  6. paine integrala cu seminte sau chifle
  7. o varza mica
  8. 5 felii de branza, optional

 

Untitled design (11)

 

Prima data am pregatit carnea pentru burgeri. Am pus peste carne un sfert de lingurita de sare grunjoasa, un varf de lingurita de piper, un varf de lingurita de chili macinat, un varf de lingurita de ienibahar si doua linguri de ulei de masline.

Am framantat bine carnea pana s-a imbinat bine cu condimentele iar apoi am trecut la partea funny, la format burgerii. Am luat o mana din compozitie si am format cu el in prima faza o bila iar apoi am turtit-o usor sa capete forma bine cunoscuta de burger.

Am zis ca asta este partea funny pentru ca mi-am adus aminte, zambind, de perioada copilariei cand impreuna cu sora mea faceam chiftele si prajituri din pamant amestecat cu apa pe care le decoram apoi cu petale de flori si le vindeam in magazinul nostru improvizat pe o bordura de beton.

Frumoase vremuri, dar sa revenim la reteta. Am format 5 hamburgeri putin mai mici decat cei pe care ii gasim in comert sau la un bistro, dar daca vrei sa fie de aceeasi dimensiune poti sa faci doar 4.

 

Untitled design (12)

 

Am taiat ceapa si ardeii rondele si le-am lasat intr-o farfurie sa-si astepte randul.

Am pus la incins o tigaie de fonta, poti sa folosesti o tigaie cu fund gros daca nu detii una de fonta. Dupa ce s-a incins, am asezat burgerii si am lasat sa se rumeneasca bine la foc mediu pe o parte apoi i-am intors, am asezat pe fiecare cate o felie de branza de capra untoasa, putin sarata. Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti i-am scos pe o farfurie si i-am lasat sa se odihneasca.

In aceeasi tigaie am rumenit rondelele de ceapa si ardei peste care am aruncat putina sare. Nu le-am tinut mult pe foc, doar cat sa prinda culoare dar sa ramana crocante.

Painea, cate o felie pentru fiecare burger, am stropit-o cu putin ulei de masline si am prajit-o in tigaia de fonta si numai bine ca a luat cate putin si din aroma carnii dar si din cea a legumelor.

Dupa ce toate au fost pregatite, m-am pus pe montat.

Pe felia de paine aromata si crocanta am asezat cateva rondele de ceapa si ardei, 2 lingurite de mustar cu boabe, 2 lingurite de sos de rosii coapte(ai reteta in pdf-ul gratuit de mai jos) sau ketchup, apoi am asezat burgerul. Am pus deasupra o felie de rosie si cateva rondele de ceapa rumena.

 

OCT

 

Varza, am tocat-o si am framantat-o bine cu putina sare, am stropit-o cu zeama de lamaie si ulei de masline. Am savurat-o impreuna cu hamburgerul.

 

OCT1

 

 

Bucurie in bucatarie iti urez!

 

 

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

 

 

 

 

Leave a Reply

Facebook