Ratota cremoasa

Untitled design (12)

Oua ratota. Cuvantul ratota provine din limba maghiara din cuvantul rántotta care inseamna papara. Deci, oua ratota cum se zice la mine la Bihor, oua ratuta, oua jumeri, scrob sau cum s-o mai zice prin alte locuri, despre asta iti vorbesc azi.

Daca ma intrebai de oua ratota cand aveam vreo 4-5 ani as fi zis ca e cea mai buna mancarica de oua inventata de bunica mea ( baba cum ii zicem noi). Cu oua ratota ne trezea dimineata cand trebuia sa mergem la gradinita si apoi la scoala si in fiecare zi era diferita: cu slanina, cu carnat de casa afumat, cu branza de vacuta, cu branza de oaie, cu ardei, cu rosii cu ceapa verde, off imi lasa gura apa numai cand ma gandesc.

Acum vreo luna cand am fost in vizita la parintii mei, ne astepta intr-o dimineata pe masa din bucatarie  o tigaie aburinda cu oua ratota cu carnati de casa. Mirosea toata bucataria a oua si afumatura. Ratota facuta de mama mea a fost un pic diferita de cea a bunicii, oule moi, cremoase, carnatul un pic crocant iar gustul divin. A fost cea mai buna ratota pe care am mancat-o, mi-a adus aminte de copilarie, de casa in care am locuit cu bunicii, de mirosul din bucatarie unde se faceau tot felul de bunatati,  de clatitele, de gogosii cu gem, de bomboanele de zahar ars pe care ni le facea bunica, mirosul de cozonaci din preajma sarbatorilor, prajiturile gustoase facute de mama, tortul cu nuca pe care-l facea mama de ziua noastra, cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata.

De atunci am tot incercat diferite variante de ratota iar azi iti scriu despre una dintre ele, asa ca, hai sa trecem la treaba.

Ingrediente necesare:

  1. 5 oua
  2. ulei de cocos/ulei de floarea soarelui
  3. sare
  4. parmezan
  5. praz

Am pus intr-o tigaie ulei de cocos si am pus-o pe ochiul mic de la aragaz.

Cand uleiul s-a incins am dat focul la minim, am spart ouale direct in tigaie am amestecat bine si am adaugat un varf de lingrita de sare.

DSC_0538

Pentru o ratota cremoasa iti trebuie rabdare. Asa ca m-am inarmat cu rabdare si am amestecat continuu in tigaie pana oule mele s-au transfomat intr-o ratota cremoasa, moale.

Am luat tigaia de pe foc am pus ratota in farfurie, am ras o mana buna de parmezan si am pus rondele de praz, mmm… delicios.

Untitled design (11)

Bucurie in bucatarie iti urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

One comment

Leave a Reply