Somon la cuptor pe pat de legume

Untitled design (14)

In sfarsit mi-am luat inima in dinti si azi postez online prima mea reteta.

De mult timp cochetez cu aceasta idee, insa tot timpul am gasit scuze sa nu o fac. Spre exemplu: la sfarsitul anului 2013 mi-am pus ca obietiv pentru anul 2014 sa am propriul blog/site de retete, am si cumparat domeniu, ma gandisem si cu ce retete sa incep dar in februarie 2014 am aflat ca o sa avem bebe si asta a fost scuza perfecta sa las blogareala despre mancare la o parte.

Azi datorita acestui bebe minunat, pe numele lui Matei, care imi face viata incredibil de frumoasa si ma face sa cred ca am puteri nebanuite si datorita omului special care este sotul meu, care ma sprijina in tot ce fac, am gatit, am facut poze si iata ca scriu si prima reteta/articol pentru blog.

Mi-am propus sa gatesc somon azi, insa ma tot gandeam cum si cu ce sa-l gatesc iar sotul meu a venit cu ideea salvatoare : “Avem si fenicul“ mi-a zis. Hmmm fenicul… suna foate bine si nu am mai stat pe ganduri am dat o tura prin camara am mai pus mana pe ceapa, morcovi, praz si m-am gandit sa fac un pat din ele pentru regele somon.

Ingrediente:

  • 4 rondele de Somon
  • 1 bucata fenicul
  • 2 morcovi medii
  • 1 ceapa medie
  • 1 jumatate tulpina praz
  • 1 lamaie
  • 4 catei usturoi
  • Sare, piper boabe (negru, alb, roz), boabe de mustar, coriandru, coaja de lamaie
  • Ulei de masline
  • Mustar Dijon

Am spalat foarte bine somonul si l-am pus intr-o sita, sa se scurga apa.

Am pornit cuptorul pe treapta 4gas/170°C, sa se incalzeasca.

Ceapa si feniculul le-am taiat julien, prazul si morcovii i-am taiat rondele si le-am asezat pe toate intr-o tava in care in prealabil am pus 2 linguri de ulei de masline .

Legumele le-am condimentat cu sare si piper (macinat).

Boabele de mustar, coriandrul, coaja rasa de la o jumatate de lamiae impreuna cu sarea si piperul boabe le-am pus in mojar si doar putin le-am zdrobit cu pistilul cat sa-si elibereze fiecare aromele. Nu pot sa spun exact ce cantitati de condimente am pus dar daca va ramane puteti sa le puneti intr-un recipient si le puteti folosi cand mai gatiti peste.

Am pus amestecul de condimente pe fiecare bucata de somon, pe o singura parte si le-am asezat cu partea condimentata in jos peste legume in tava. Pe partea necondimentata am pus zeama de la o jumatate de lamaie si apoi am pus amestecul de condimente.

dsc_05351-e1425548381312

Am pus o folie peste tava si am pus-o in cuptor pentru 30 min (timpul de gatire depinde si de grosimea bucatilor de somon). Ultimele 10 min am lasat tava fara folie sa se bronzeze bine somonul si atunci am adaugat si usturoiul.

Dupa ce am scos tava din cuptor preparatul meu arata  asa:

11041309_1097233083635595_2035676014_n

M-am tot gandit ce sos sa fac pentru somon si mi-a venit ideea sa ma folosesc de legumele din tava si de zeama lasata de peste si legume.

Am pus o parte din legume si zeama intr-un bol, am adaugat o lingurita de mustar Dijon, putina lamaie stoarsa, sare si un pic de piper dupa gust si doua linguri de ulei de masline. Apoi am pasat totul cu blenderul manual.

Am servit somonul cu fasole verde si ciuperci trase la tigaie in ulei de cocos cu usturoi.

Cand am terminat de gatit s-au intors si baietii mei minunati de la plimbare si dupa ce mi-am hranit puiutul m-am bucurat impreuna cu sotul meu de o masa delicioasa si sanatoasa.

Bucurie in bucatarie, iti urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

This entry was posted in Peste.

2 comments

  1. ora exacta says:

    Am aflat aceasta pagina, dupa ce am cautat despre Somon la cuptor pe pat de legume
    pe Google. Se pare ca informatia dvs e foarte valoroasa, mai ales ca am mai gasit aici si despre ora,
    ora exacta, lucruri interesante si folositoare.
    Mult succes in continuare!

Leave a Reply