Supa crema de ciuperci

Untitled design (16)

Cam de fiecare data cand gasim ciuperci brune in magazin, cumparam. Facem salata cu ciuperci, ciorba cu ciuperci, supa crema, pizza, paste, tocanita, omleta, quesadilla si cate si mai cate.

Le prefer pe cele brune pentru ca au o aroma mult mai intensa, asemanatoare cu cea a ciupercilor pe care le culegeam cand eram mica, de pe pasune. Bunica le spala, le punea direct pe soba cu putina sare in palarie, iar la final le stropea cu putin ulei de dovleac, le aseza pe o felie de paine de casa, coapta pe vatra si asa mancam noi cel mai bun sandwich din lume.

Azi iti spun reteta mea pentru o supa crema cu ciuperci brune, absolut delicioasa.

Daca nu gasiti ciuperci brune puteti sa le inlocuiti cu ciuperci albe.

Timp de pregatire: 10 min

Timp de gatire : 25 min

Timp total: 35 min

Grad de dificultate: redus

Numar portii: 8

Ingrediente necesare:

  • 800g ciuperci
  • 2 cepe
  • un morcov (aprox. 80g)
  • o bucata telina (aprox. 100g)
  • 3 catei usturoi
  • 2 crengute de cimbru verde
  • 40g unt
  • o lingura ulei de masline
  • un ardei iute
  • sare, piper
  • 300g smantana fermentata 20% grasime

Untitled design (17)

Am setat aragazul la 190C si l-am lasat sa se incinga.

Am spalat si curatat ceapa, morcovul, telina, le-am tocat grosier. Am pus peste ele o lingura de ulei de masline, putina sare, piper proaspat rasnitat, feliute de ardei iute si le-am amestecat bine.

Le-am asezat intr-o tava pe o hartie de copt, am rasucit capatele hartiei astfel incat sa obtin o barcuta care sa tina toate cele la un loc. Am pus peste legume crengutele de cimbru si am pus tava in cuptorul incins pana s-au rumenit.

Untitled design (18)

Ciupercile le-am spalat bine si le-am taiat in 2, 3 sau 4 bucati in functie de marime.

Intr-o oala am pus untul si cand s-a topit, am adaugat usturoiul tocat. Am plimbat usturoiul de cateva ori prin tigaie pana a prins o culoare aurie si apoi am adaugat ciupercile, putina sare si o jumatate de lingura de cimbru uscat.

Dupa ce ciupercile au lasat un suc aromat, am pus peste ele 2l apa calda si legumele rumenite din cuptor. Apoi m-am folosit de un truc pe care l-am invatat de la Jamie Oliver. Am pus in oala 100g orez. Am pus capacul peste oala si am dat focul incet sa fiarba domol.

Cand orezul a fost fiert, am potrivit gustul cu sare, piper si am oprit focul.

Untitled design (19)

Daca nu-ti place supa crema, poti sa tai ciupercile si legumele de la inceput in felii/bucati mai mici iar cand orezul este fiert, supa e gata. Mai ramane doar sa adaugi un pic de smantana.

Eu am mixat totul cu blenderul vertical pana am obtinut o supa cremoasa. Am adaugat 300g smantana cu 20% grasime, am amestecat bine si supa crema de ciuperci a fosta gata de pus in farfurii si de savurat.

Untitled design (16)

Bucurie in bucatarie iti urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

Leave a Reply