Tarta rustica cu piersici si afine

Untitled design (10)

De ceva timp suntem in vizita la parintii mei, la Bihor. Cam de fiecare data cand venim, gasesc timp sa ajung in piata la Beius, iar de data acesta am gasit pe taraba niste piersici romanesti, imbujorate, bine coapte si parfumate care m-au facut sa ma gandesc la piersicul din gradina noastra de la Timisoara, care de cand ne-am mutat la casa in fiecare an ne-a facut cadou fructele sale.

Anul acesta nu ne-a dezamagit si ne-a pregatit ceva recolta. Cand ne vom intoarce acasa cred ca vor fi numai bune de mancat.

De cum am vazut piersicile si le-am simtit parfumul m-am gandit la un desert, un desert care sa indulcesca finalul acestei minivacante frumoase petrecute la Bihor.

 

Timp de pregatire: 30 min

Timp de gatire : 30 min

Timp total: 60 min

Grad de dificultate: redus

Ingrediente necesare pentru aluat:

  • 200g faina integrala de grau
  • 50g nuca macinata
  • 1 galbenus
  • 70g unt rece, din frigider
  • 100 ml apa rece de la frigider
  • 1/2 lingurita vanilie macinata/semintele de la o pastaie de vanilie
  • un varf cutit sare

Untitled design (11)

Ingrediente necesare pentru umplutura:

  • 600 g piersici fara sambure
  • 200g afine
  • 60g nuca macinata
  • 3 linguri miere
  • 10 frunze menta

Untitled design (12)

Prima data m-am ocupat de blat. Intr-un castron am pus faina integrala de grau si untul rece, taiat cubulete si cu ajutorul unei furculite am amestecat bine.

Untitled design (13)

Apoi am adaugat in castron nuca macinata, un varf de cutit de sare, vanilia si galbenusul de ou, am amestecat bine iar apoi am daugat apa rece, tot cate putin, amestecand continuu, pana cand compozitia s-a legat. Este important ca aluatul sa stea la rece sa se odihneasca cel putin 30 de minuteca sa ne fie mai usor sa lucram cu el, asa ca l-am invelit intr-o folie alimentara si l-am pus la frigider.

Cat timp aluatul a stat la racoare m-am ocupat de umplutura. Am spalat bine afinele si le-am pus intr-un strecurator. Piersicile dupa ce le-am spalat, le-am taiat in jumatate si apoi fiecare jumatate in 4 sau 5 feliute in functie de marime. Le-am pus intr-un castron si peste ele am pus frunzele de menta tocate marunt si 3 linguri de miere, am amestecat bine astfel incat piersicile mele imbujorate, bine coapte si parfumate sa fie invaluite de miere si sa capete un plus de aroma de la menta.

Untitled design (15)

Dupa jumatate de ora de stat la racoare am scos aluatul si l-am pus pe o bucata de hartie de copt, pentru ca mi se terminase folia alimentara, si pentru ca asa mi-a fost mai usor sa-l pun in tava. Am pudrat aluatul cu faina integrala si cu facaletul, din aluatul meu rotunjor am scos unul subtirel.

Untitled design (16)

Am luat cu grija foia de copt de pe masa si am intors alutul peste tava de copt. Am dezlipit usor foia de peste aluat, cu grija l-am potrivit in tava si apoi m-am reintors la umplutura.

Peste piersicile care asteptau cuminti in castron am pus afinele, nuca macinata si am amestecat bine.

Am turnat umplutura in tava si cu grija am ridicat marginile de aluat, libere, peste umplutura.

Untitled design (18)

Am pus tarta in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 30 minute pana cand aluatul si fructele s-au rumenit.

Pe masura ce tarta se rumenea, din cuptor iesea un miros tot mai imbietor si ne-a adunat pe toti in jurul lui precum albinele la nectar.

Cand tarta a fost gata am scos-o din cuptor si am vrut sa o las sa se raceasca dar am fost nevoita sa o iau asa calda la pozat pentru ca imediat ce m-am intors cu spatele pofticiosii au inceput sa ciugulesca din tarta si riscam sa nu mai am ce poza.

Dupa ce m-am intors cu tarta la masa in cateva minute a disparut aproape toata, in afara de o singura felie, “bucata/felia rusinoasa” cum zice cumnatul meu, Mihnea. Felia pe care am manca-o toti dar nu o ia nimeni pana cand mai trece ceva timp si devine o felie uitata iar cineva “se furiseaza” si o mananca. Sunt curioasa cine va manca de data aceasta ultima felie ;)))

Untitled design (19)

Bucurie in bucatarie iti urez!

 

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

This entry was posted in Desert.

Leave a Reply