Tort cu ciocolata si zmeura

Untitled design (13)

Azi va spun reteta pentru primul tort din viata mea, primul tort gatit de mine. Primul pentru ca pana acum nu am avut curajul sau pornirea necesara, mi se parea totul mult prea complicat si mi-a placut sa ma rezum la lucruri mai usoare si rapide gen tarte, muffins, pandispanuri cu fructe.

Urma sa fie ziua sotului meu Bogdan, asa ca m-am tot gandit ce surpriza sa-i fac de ziua lui. Avand in vedere ca suntem cam tot timpul impreuna, nu era un lucru usor de realizat.

In cele din urma m-am hotarat sa-i pregatesc un tort cu muulta ciocolata, crema de Nutella si zmeura pentru un gust acrisor-aromat si fresh.

Deja vizualizam cum o sa arate tortul meu, imi doream un fel de Naked Cake, acoperit doar de un strat foarte subtire de crema prin care sa se vada din loc in loc blaturile, umplutura si culoarea rosie a zmeurei.

Eeeee… si a venit ziua sotului meu, iar eu a trebuit sa scot din bucatarie tortul pe care-l viualizam deja de cateva zile, dar cum socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa, nu am fost foarte multumita de cum arata tortul meu la final. Noroc ca era prin preajma Diana, sora mea, care a venit cu ideea salvatoare sa folosim ce am taiat din blaturi pentru a le indrepta, la decor.

Cum a iesit torul vedeti mai jos 😉

Ingrediente necesare pentru blaturi:

  • 260g ciocolata menaj
  • 260g unt 82% grasime
  • 160ml apa calduta
  • 100ml iaurt
  • 4 oua
  • 260g faina
  • 40g cacao
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/4 lingurita bicarbonat
  • un varf de lingurita de sare

Ingrediente necesare pentru crema:

  1. 300g unt
  2. 300g Nutella
  3. 330g ciocolata menaj
  4. 180ml smantana fermentata 24% grasime
  5. 500g zmeura proaspata sau congelata

1. Am setat cuptorul la 170C si l-am lasat sa se incinga. Am pus hartie de copt pe fundul unei tavi rotunde, cu diametrul de 26 cm si margini detasabile, am uns peretii cu unt.

2. Pentru blaturi: am topit cicolata menaj impreuna cu untul la baie de aburi pana am obtinut un sos lucios si fin. Am luat castronul de pe foc si am adaugat apa calduta, amestecand cu un tel pana s-a incorporat bine in sosul de ciocolata.

3. Am adaugat ouale, pe rand, amestecand dupa fiecare, apoi am adaugat iuartul si am amestecat bine.

4. Intr-un castron separat am amestecat faina, cu bicarbonatul, praful de copt, cacao si un varf de lingurita de sare iar apoi le-am adaugat peste ciocolata, tot cate putin si amestecand in permanenta pana s-au omogenizat bine.

5. Am impartit compozitia in mod egal in trei tavi rotunde cu pereti detasabili si le-am copt pe rand la 20-25 minute, pana au devenit ferme in partea superioara si au trecut proba scobitorii.

Untitled design (17)

6. Am lasat blaturile sa se raceasca aproximativ 10 minute, iar apoi le-am scos cu grija din tava.

7. Pentru crema: untul la temperatura camerei l-am batut bine pana a devenit cremos si aerat.

8. Am topit cicolata menaj la baie de aburi pana am obtinut un sos lucios si fin. Am lasat-o 5 minute sa se racesca si apoi  am adaugat-o peste unt, tot cate putina, amestecand in pemanenta pana s-au omogenizat bine.

Untitled design (16)

9. Am adaugat nutella, smantana fermentata si am amestecat bine pana s-au omogenizat. Am acoperit castronul cu o folie alimentara si l-am dat la frigider pentru 15-20 minute, pana s-a intarit crema putin.

10. Pentru asamblarea tortului: am indreptat blaturile cu ajutorul unui cutit, taind partea de deasupra astfel incat sa obtin o suprafata plata.

11. Pe o farfurie am asezat primul blat sub care am pastrat hartia de copt sa fie de ajutor atunci cand a trebuit sa mut tortul pe un platou.

12. Din crema am pastrat aproximativ 1/5 pentru decor. Am intins jumatate din crema ramasa peste primul blat, am am pus zmeura, iar apoi am asezat al doilea blat presandu-l usor sa se aseze bine.

13. Am repetat aceasi operatiune pana am asezat si ultimul blat. Am intins crema ce a iesit dintre blaturi si crema pusa deoparte pentru decor cu ajutorul unei spatule.

14. Am sfarmat resturile de blat si am presarat firmiturile in partea de sus a tortului si cu palma le-am lipit usor si de partea laterala a tortului.

15. Am asezat deasupra, peste firmiturile de blat, zmeura delicata si tortul a fost gata. L-am pus in frigider la rece pana ce a venit momentul sa ne bucuram de el.

Untitled design (15)

Untitled design (13)

La final de zi cand am vazut bucuria din ochii sotului meu pentru ca a petrecut o zi frumoasa alaturi de cei dragi si mi-a marturisit ca tortul a fost delicios, am declarat primul tort din viata mea un succes.

Sper sa va placa si sa-l pregatiti cu drag pentru bucuria voastra si a celor dragi.

Bucurie in bucatarie va urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

2 comments

  1. Liana says:

    Felicitari, Patri ! Deci, ai spart gheta si ai scos primul tau tortulet la lumina 🙂 Arata super ! ( bune idei are sora ta 😉 ) Acum, la ce gust imi imaginez ca a avut, cred ca existenta lui a fost de foarte scurta durata 🙂 Fericiti , insa, cei ce-au avut parte de el ! 🙂
    La multi ani voua si un an nou plin cu fericire si cu retete gustoase ! 🙂

    • Patricia says:

      Multumesc Liana. Da, mi-am facut curaj si am pregatit primul tort din viata mea. Toata lumea a zis ca a fost foarte bun asa ca nu pot decat sa ma bucur. Un An Nou minunat si pentru voi!

Leave a Reply