Tort cu dovleac si ciocolata

Untitled design (10)

Am fost la cumparaturi cu gandul sa cumpar un dovleac pentru o placinta.

M-am intors acasa cu un dovleac de 7kg si nu pentru ca vroiam sa fac placinta pentru tot satul, dar era cel mai mic de pe raft. Dupa ce l-am spalat bine, l-am pus pe tocator si m-am uitat la el vreo jumate de ora tot gandindu-ma ce sa fac cu el. Imi era pofta de placinta in foi cu doleac sau de o tarta cu arome orientale dar in acelasi timp de cateva zile ma tot gandeam la o prajitura cu muuulta ciocolata. Stiam sigur ca dovleacul meu isi dorea sa fie pus in valoare asa ca m-am decis sa-l combin cu ciocolata dulce amaruie ce statea pitita intr-un colt de dulap si uite asa am facut un tort care de acum este in topul preferintelor mele in materie de desert.

Dar sa nu ma mai lungesc cu vorba si sa-ti spun cum am facut.

Timp de pregatire: 15 min

Timp de gatire : 40 min

Timp total: 55 min

Grad de dificultate: redus

Numar portii: 12 felii

Ingrediente necesare:

  • 120g unt 82% grasime
  • 340g ciocolata 50% cacao
  • 4 oua
  • 130g faina integrala de grau
  • 2 linguri cacao
  • 1/2 lingura praf de copt
  • 350g dovleac copt si pasat
  • 200ml smantana pentru frisca
  • 3 linguri de miere
  • 3 linguri de apa calda
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • un varf de lingurita piper macinat

Am setat cuptorul la 180 C si l-am lasat sa se incinga.

Intr-un castron am batut putin frisca lichida pana a inceput sa se intareasca, apoi am adaugat dovleacul pasat, 1 ou, mierea, scortisoara, nucsoara, un varf de lingurita de piper si am amestecat bine. Am adaugat 35g faina integrala de grau si am amestecat bine cu telul pana s-au omogenizat ingredientele.

Pentru partea cu ciocolata a tortului, am pus intr-o cratita cu fund dublu untul si ciocolata la topit pe ochiul mic al aragazului, pe treapta cea mai mica, amestecand cu o lingura de metal (am citit ca nu este indicat sa folosesti lingura de lemn sau plastic atunci cand topesti ciocolata deoarece acestea absorb umezeala si astfel ciocolata se intareste). Dupa ce ciocolata s-a topit si am obtinut un sos lucios si fin am luat cratita de pe foc si am lasat-o sa se racesca 5-7 minute.

Peste ciocolata am pus 3 oua, unul cate unul, amestecand de fiecare data cu telul. Intr-un castron separat am amestecat 95g faina integrala de grau cu 2 linguri de cacao si cu praful de copt. Am apus ingredientele uscate peste amestecul de ciocolata si oua, putin cate putin, amestecand usor, pana s-au omogenizat bine.

Am pus hartie de copt pe fundul unei tavi cu diametrul de 26 cm si margini detasabile, am uns marginile cu unt, apoi am pus in tava 3/4 din compozitia cu ciocolata si peste am pus compozitia cu dovleac. In compozitia cu ciocolata ramasa am pus doua linguri de apa calduta pentru ca se intarise putin, am amestecat bine, iar apoi am pus cu lingura din loc in loc, din compozitia cu ciocolata peste cea de dovleac. Cu varful ascutit al unui cutit am trecut usor prin cele doua pana am obtinut un aspect marmorat.

Untitled design (11)

Am pus tava in cuptorul incins pentru 40 -45 de minute pana am vazut ca tortul meu a inceput sa se dezlipeasca putin de marginile tavii.

Untitled design (12)

Dupa ce s-a racit, am taiat o felie perfecta de tort cu un strat dens de ciocolata, un strat cremos si aromat de dovleac iar deasupra un strat marmorat de ciocolata dulce amaruie si dovleac portocaliu ca niste rauri de lava ce-si croiesc drum pe sol.

Ne-a placut atat de mult tortul incat si in urmatoarele zile dupa ce s-a terminat ne-am tot gandit cat de bun a fost si ce bine ar fi sa mai avem macar cate o felie de fiecare. Asa ca data viitoare cand o sa vrem ceva dulce, deja stiu ce o sa fac, mai ales ca am ramas cu ceva provizii de dovleac. 😉

Untitled design (9)

Bucurie in bucatarie iti urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

Leave a Reply