Tort de ciocolata neagra fara zahar si faina, cu gem de cirese

Untitled design (15)

 

Trebuie sa recunosc ca nu sunt fana ciocolata neagra, cu greu acceptam sa mananc cate un cubulet de ciocolata la insistentele sotului meu care este mare iubitor de ciocolata neagra.

Intr-o zi am vazut insa intr-o emisiune culinara aceasta reteta de tort de ciocolata fara faina. Mi-a placut foarte mult ideea, mai ales ca se pregateste aproape tot tortul in robotul de bucatarie.

De cand l-am vazut mi-am zis ca trebuie neaparat sa-l incerc, dar mi-am si propus ca in loc de zahar sa folosesc curmale hidratate sa vedem cum iese.

Ei si de cand am vazut eu reteta si pana am si realizat-o, de vreo 4 ori am cumparat ingredientul principal, ciocolata neagra, si tot de atatea ori a si disparut fara sa-mi dau seama. Si cand ziceam gata azi fac tortul, ia ciocolata de unde nu e. Hmm… oare cine o fi vinovatul? Avand in vedere ca in casa asta locuiesc trei persoane iar eu v-am marturisit deja ca nu sunt mare fana, Matei are 8 luni, deci nu mananca ciocolata asa ca doar unul poate fi mancaciosul.

Dar m-am invatat minte, ultima data cand am cumparat ciocolata pentru tort am luat una in plus pentru sotul meu asa ca sambata am avut bucuria sa gasesc ciocolata la locul ei si fara sa mai pierd timpul m-am pus pe facut tort de ciocolata. Cum e si sezon de cirese, iar eu sunt mare consumatoare, am zis sa le pun cumva pe amandoua in aceeasi farfurie poate asa o sa prind si eu drag de ciocolata neagra.

 

Ingrediente necesare:

  1. 240g ciocolata neagra ( am folosit ciocolata cu 75% cacao)
  2. 180g unt
  3. 150g curmale cu sambure
  4. 6 oua
  5. 50ml apa ( am folosit apa in care s-au hidratat curmalele)

 

Untitled design (101)

 

Ingrediente necesare pentru gem:

  1. 400g cirese
  2. o lamaie mica
  3. o lingura miere
  4. o lingurita unt

 

Untitled design (103)

 

Prima data m-am ocupat de curmale. Am scos samburii si am pus curmalele intr-un castron si le-am acoperit cu apa, trebuie lasate la hidratat minim o ora. Eu le-am lasat peste noapte.

Am spalat bine ciresele, le-am scos samburii, am pus peste ele coaja de lamaie data prin razatoarea mica, zeama de la o jumatate de lamaie si o lingura de miere. In functie de cat de dulci sau acrisoare sunt ciresele puteti adauga mai mai multa sau mai putina zeama de lamaie, secretul este sa gustati tot timpul. Am lasat ciresele sa stea pana am terminat tortul.

Am uns cu unt o tava rotunda cu diametru de 26cm si margini detasabile, apoi am tapetat-o cu cacao si am lasat-o deoparte.

 

Untitled design (10)

In robotul de bucatarie am pus ciocolata si am maruntit-o apoi am adaugat untul si am amestecat bine cu ciocolata.

Am separat galbenusurile de albusuri. Am adaugat pe rand galbenusurile in robotul pornit, peste ciocolata si unt, am adaugat curmalele si 50 ml din apa in care au stat curmalele la hidratat. Am lasat robotul sa mearga pana toate ingredientele s-au omogenizat si am obtinut o crema pe care apoi am transferat-o intr-un castron. Raman bucati mici de ciocolata in crema, dar nu e nicio problema pentru ca se topesc in cuptor.

Am batut albusurile spuma si apoi cu o spatula am amestecat, usor, crema de ciococlata cu spuma de albusuri.

 

Untitled design (11)

 

Am pus compozitia obtinuta in tava si am pus tava in cuptorul preincalzit la 180C pentru 40 minute.

 

Untitled design (12)

 

Cat timp a stat tortul in cuptor m-am ocupat de gemul de cirese.

Intr-o tigaie am incins o lingurita de unt si am pus ciresele impreuna cu sucul format in castron. Am tinut tigaia la foc mediu pana cand ciresele sau inmuiat, sucul a scazut si a inceput sa se ingroase.

Am scos tortul din cuptor si l-am lasat sa sa se raceasca.

 

Untitled design (102)

 

Am indepartat maginile tavii si peste tort am asezat gemul de cirese.

Dupa ce s-a mai racit putin, dar nu suficient, ca nu am mai avut rabdare, ne-am servit cu cate o felie de tort si pana am terminat-o nimeni nu a scos niciun cuvant.

 

Untitled design (14)

 

Si ce sa vezi mi-a placut foarte mult tortul in combinatie cu gemul acrisor de cirese dar in timp ce mancam ma gandeam ca ar mege bine si cu niste capsuni stropite cu un pic de lichior de vanilie si cateva frunze de menta, cu niste pere dulci si zemoase, cu inghetata de vanilie si cate si mai cate variante nu mi-a nascocit mintea.

Cel mai minunat lucru in bucatarie este ca ai posibilitatea sa te joci, sa faci combinatiile in functie de gustuile tale, poti sa-ti lasi imaginatia sa preia controlul.

 

 

Bucurie in bucatarie iti urez!

 

 

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

 

 

 

Leave a Reply