Varza a la Cluj, varianta mea

Untitled design (15)

Acum ceva timp, cred ca atunci cand am postat reteta pentru conopida gratinata, va spuneam ca nu am acces la bucataria mea deoarece casuta noastra sufera ample lucrari de renovare.

Lucrari ce trebuiau sa fie gata cu vreo saptamana inainte de Craciun, ceea ce era acceptabil. Deja imi asezasem pe o hartie ce feluri de mancare voi pregati, ma gandisem sa ma apuc de gatit cu o zi inainte de Ajunul Craciunului sa am timp suficient si pentru bucatarie, dar mai ales pentru minunea noastra Matei care a invatat sa mearga si se plimba de colo colo prin casa si striga intr-una ba “mama” ba “tata”.

Apoi, decat sa ma strige copilul prin casa si eu sa nu am timp sa ma ocup de el, mai bine nu gatesc.  De aceea planificarea este totul in aceasta perioada.

Eee… si cum nu putea sa decurga totul conform planului, a venit si surpriza, ne-a anuntat mesterul nostru ca lucrarile se vor termina abia inainte de ajunul Craciunului, asa ca bucataria mea a fost disponibila doar in Ajun.

Am luat lista cu bucatele programate si m-am pus pe sters, taiat, modificat, astfel incat sa imi ajunga timpul.

Dupa lungi framantari am ajuns la o lista cat de cat multumitoare, dar apoi tot uitandu-ma pe lista m-am intrebat: “Cum, Craciun fara sarmale?”

Nu sunt mare mancatoare de sarmale, dar fiind crescuta la Bihor unde Doamne feri sa ai musafiri si sa nu le pregatesti o oala de sarmale macar, d-apoi in zi de Sarbatoare mare si in plus fiind primul Craciun din viata mea in care nu am trecut pe la Bihor sau Hunedoara unde Doamne multamu-ti chiar sunt sarmale, parca mi s-a facut pofta.

Nu aveam prea mult timp la dispozitie, mai ales de impaturat sarmale, asa ca mi-a venit ideea sa fac sarmale despaturate, aruncate acolo, gramada in oala sub forma de Varza a  la Cluj. Pentru ca a fost prima data cand am gatit acest fel de mancare, am tot citit retete sa-mi fac o idee. In toate retetele ce le-am citit scria ca toate ingredientele trebuie sa fie aproape gatite cand intra la cuptor ca sa iasa preparatul bine.

Eu am simplificat putin lucrurile, dar concluzia este ca a iesit atat de buna varza varianta mea incat week-end-ul asta am gatit-o din nou.

Timp de pregatire: 40 min

Timp de gatire : 1ora si 20 min

Timp total: 2 ore

Grad de dificultate: redus

Numar portii: 12

Ingrediente necesare:

  • o varza aproximativ 2.5Kg
  • 800g carne tocata de vita
  • 250g orez
  • 4 cepe
  • 1 morcov
  • 6 catei de usturoi
  • 2 conserve de 400g rosii decojite
  • 330ml bulion
  • 200 ml vin
  • 300 ml apa
  • 4 linguri cimbru macinat
  • 2 lingurite boia
  • 1 lingurita boia afumata
  • un varf lingurita ardei iute macinat
  • sare si piper
  • ulei
  1. Am spalat si curatat varza, iar apoi am taiat-o fideluta. Peste varza am pus o jumatate de lingura de sare si doua linguri de cimbru uscat. Am framantat-o bine cu mainile si am lasat-o sa se odihnesca vreo 20-30 de minute.
  2. Am incins putin ulei intr-o cratita cu fund dublu si am pus varza sa se caleasca, la foc mediu spre mic, amestecand din cand in cand, pana s-a inmuiat si a prins o culoare usor aramie.
  3. Intre timp m-am ocupat de umplutura de carne si orez. Am pus ceapa impreuna cu morcovul si trei catei de usturoi in robotul de bucatarie si le-am maruntit. Am incins doua linguri de ulei intr-o tigaie si le-am pus la perpelit.
  4. Cand ceapa a devenit translucida si morcovul s-a inmuiat, am pus carnea tocata de vita si am lasat-o la rumenit pana si-a schimbat complet culoarea.
  5. Am adaugat vinul, am amestecat bine, iar dupa cateva minute dupa ce vinul s-a evaporat am adaugat boiaua dulce si cea afumata, o lingurita de sare, o lingura de cimbru uscat si ardeiul iute macinat.
  6. Am adaugat orezul, am amestecat bine, am adaugat apa si am lasat sa fiarba la foc mic pana toata apa a fost absorbita de orez.
  7. Untitled design (18)Pentru sosul de rosii am pus in blender rosiile decojite din conserva impreuna cu bulionul, jumatate de lingurita de sare, un varf de lingurita de piper, o lingura de cimbru uscat, trei catei de usturoi si am blenduit bine.
  8. Intr-o tava de ceramica am pus pe fund putin din sosul de rosii si am asezat jumatate din varza calita.
  9. Untitled design (20) Peste varza calita am mai pus putin sos de rosii, iar apoi am pus umplutura de carne si orez.
  10. Am pus desupra varza calita ramasa si peste ea tot sosul de rosii ramas.
  11. Untitled design (17)Am pus tava in cuptorul incins la 180C pentru aproximativ o ora, o ora si 15 minute pana ce tot lichidul s-a evaporat, iar partea de deasupra a fost rumena.

Untitled design (16)

Bucurie in bucatarie iti urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

2 comments

  1. Lacri says:

    Eu sunt fan sarmale, dar nu stiu sa le “impatur”. Asa ca ideea ta, Patri, mi-a picat la fix! 🙂 Eu insa, am sa inlocuiesc carnea cu seminte de floarea soarelui si dovleac. Soacra mea le face asa de post si Luca e foarte incantat de ele.
    Merci de idee! Spor la bucatarit si succes pe mai departe! 🙂

    • Patricia says:

      Multumesc Lacri. Ma bucur ca-ti prinde bine varianta mea de sarmale despaturate. O sa incerc si eu varianta ta de sarmale cu seminte de dovleac si floarea soarelui, suna foarte bine. Multumesc pentru idee si mult succes pe mai departe si tie!

Leave a Reply