Varza la cuptor

Untitled design (12)

 

Imi place varza si mai ales in perioada aceasta a anului cand gasesti verze mici si fragede pe care daca le iei in mana simti si auzi cum li se frang frunzele sub presiunea degetelor tale. Din genul asta de verze fac salate cu mult marar un ulei bun de masline si cativa stropi de zeama de lamaie.

Cand eram mica, la mine acasa, la Bihor, mama si baba faceau des varza calita cu jumeri rumene si crocante de slanina iar la final puneau peste varza taietei lati de casa, fierti, amestecau bine totul si iesea o nebunie de sa te lingi pe degete, nu alta. De Paste si Rusalii nu lipseau de pe masa sarmalele cu frunza proaspata de varza si carne de miel sau oaie.

De mica mi-a placut varza si o gatesc cu drag de fiecare data, dar in ultimul timp cel mai mult imi place varza la cuptor scaldata bine in bulion sau cu rosii proaspete din gradina.

 

Ingrediente necesare:

  1. o varza de aproximativ 1kg
  2. 2 cepe
  3. 400ml bulion
  4. un ardei iute
  5. 5-6 frunze de dafin
  6. cimbru uscat/verde
  7. o legatura marar
  8. sare, piper
  9. ulei de masline
  10. 100ml apa

 

Untitled design (8)

 

Am tocat varza si am pus-o intr-un castron. Peste varza am pus o lingurita sare grunjoasa, doua linguri cimbru uscat si piper. Am framantat bine, cu mainile, varza si condimentele.

Am adaugat apoi ceapa tocata solzisori, ardeiul iute taiat in 5-6 bucati, mararul tocat si am amestecat bine.

Am gustat si am mai adaugat condimente daca a fost necesar.

Intr-o tava am pus 3 linguri ulei de masline apoi am pus varza iar desupra am asezat frunzele de dafin.

 

Untitled design (10)

 

Am pus apa peste varza, iar deasupra am pus bulionul in asa fel incat sa acopere toata suprafata.

 

Untitled design (11)

 

Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am pus-o in cuptorul preincalzit in prealabil la 190C/treapta 5 pentru o ora si 30, sau pana cand vezi ca a scazut toata apa din tava, amestecand din 30 in 30 de minute.

Jumatate din timpul de gatire am lasat tava cu folia iar cealalta jumatate fara folie.

 

Untitled design (71)

 

Si asa am obtinut o varza dulce, usor acrisoara de la bulion, care pur si simplu ti se topeste in gura.

Este perfecta ca si garnitura pentru carnaciori de casa afumati, sau cu taietei lati, sau cu cartofi noi rumeniti in cuptor sau simpla, abia scoasa din cuptor, cu o lingura de smantana. Merge chiar rece, ca tot e foarte cald afara.

 

Bucurie in bucatatrie iti urez!

 

 

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

This entry was posted in De post.

Leave a Reply