Vinete coapte cu topping de salsa rosie

Untitled design (10)

Anul acesta mi-am propus sa descopar noi feluri de a prepara/manca vinetele. Pana in 2012 cand am avut marea bucurie de ajunge in China mancam vinetele cel mai des in salata, sau facute pane. In China am mancat vinete prajite cu ardei gras si cartofi. Vinetele erau crocante in exterior, moi in interior si mergeau perfect cu ardeiul gras care era putin rumenit dar crocant si cu cartofii trasi la tigaie. Nu m-as fi gandit sa gatesc asa vinetele niciodata, dar dupa ce le-am mancat prima data le-am comandat aproape la fiecare masa pentru ca erau delicioase, delicious food, cum spuneau chinezii si uite asa am redescoperit vanata.

Dar despre reteta asta vorbim alta data, azi vorbim despre cum am pus in aceeasi farfurie vanata si rosiile, pentru ca nu puteam sa nu profit de rosiile incredibil de gustoase din gradina mamei.

Timp de pregatire: 10 min

Timp de gatire : 50 min

Timp total: 60 min

Grad de dificultate: redus

Ingrediente necesare:

  • 5 vinete
  • 450g rosii taiate cubulete
  • 3 cepe
  • 1 ardei iute
  • 6-7 crengute de cimbru verde
  • 5 catei de usturoi
  • busuioc
  • sare, piper
  • ulei de masline
  • parmezan, optional

Untitled design (11)

Am spalat bine vinetele si le-am taiat in jumatate pe lungime. Cu un cutit ascutit am facut taieturi in pulpa vinetei pe lungime, iar apoi pe latime si in diagonala. Pana la coaja, dar fara sa o strapung.

Am asezat jumatatile de vanata in tava, le-am condimentat cu sare, piper, le-am stropit cu ulei de masline, am rupt frunzele de pe crengutele de cimbru si le-am lasat sa domneasca peste vinete.

Untitled design (12)

Am pus vinetele in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 30 minute, pana s-au rumenit.

Cat timp vinetele au stat la cuptor am pregatit “toppingul”. Am tocat ceapa marunt, rosiile le-am taiat cubulete, le-am pus pe toate intr-un castron si am adaugat ardeiul iute tocat marunt, usturoiul dat prin presa, busuiocul verde tocat, 1/2 lingurita sare, un varf de lingurita de piper, doua linguri ulei de masline si am amestecat bine.

Untitled design (13)

Cand vinetele mele au prins o culoare frumoasa, rumenie, am scos tava din cuptor.

Untitled design (14)

Am pus peste fiecare jumatate de vanata rumena 2 linguri din salsa, inclusiv din sucul format in castron si am pus tava in cuptor pentru aproximativ 20 minute.

Untitled design (15)

Cand legumele s-au rumenit, vinetele mele au fost gata. Am scos tava din cuptor si vreau sa-ti spun ca prima vanata a disparut in cateva secunde din tava sub pretextul “trebuie sa gustam sa vedem daca e buna”.

Pofticiosii mei, ademeniti de mirosul ce venea de la cuptor nu s-au oprit din gustat pana nu au terminat o vanata fierbinte, tocmai scoasa din cuptor, peste care au pus o lingura generoasa de parmezan.

Untitled design (16)

Asa ca repede m-am pus sa fac pozele pentru blog si am fugit, ca ma astepta si restul familiei nerabdatoare, la masa 🙂

Vinetele astea sunt delicioase si fierbinti, caldute, chiar si reci, merg ca si garnitura langa un preparat din carne sau consumate ca atare.

Bucurie in bucatarie iti urez!

5-retete-sosuri

Descarca gratuit ebook-ul "5 retete de sosuri", perfecte pentru diferite tipuri de carne, dar si ca dressing pentru salate!

Leave a Reply