Ma gasesc in perioada fara gluten a familiei mele. Acum ceva timp am hotarat sa facem un experiment si sa renuntam pentru o perioada la gluten asa ca toate preparatele de care am/avem pofta si contin faina incerc sa le transpun in variante fara gluten.
Asa se intampla ca de sarbatori am dorit muffins, cupcakes si am avut, fara gluten, binenteles. Am facut cateva ture de cupcakes pana sa ajung la o varianta delicioasa, dar ma bucur tare ca am reusit.
De ceva timp ma tot gandeam sa incerc banana bread, checul cu banane, asa ca zilele trecute am trecut la actiune si am obtinut un chec delicios fara gluten.
In trecut am incercat variante de mufins, cupcakes si alte prajituri fara gluten, dar cu faina de migdale si cocos. Acum am incercat sa gasesc variante care sa fie putin mai accesibile ca pret si am descoperit pudra de tapioca si faina de mei. Urmeaza sa incerc si ceva retete cu faina de orez;)
Pudra de tapioca este un amidon alimentar extras din radacina unei plante numita Manioc si este originara din Brazilia. Eu am aflat despre ea dintr-o emisiune culinara, Street Food in Brazilia, si cand am vazut-o pe raft intr-un magazin naturist am cumparat-o fara sa ma gandesc la ce sa o folosesc si a stat cam un an la mine in camara fara sa-i gasesc rostul. Acum folosesc pudra de tapioca la toate preparatele care contin faina. Gasiti pudra de tapioca in magazinele cu produse naturiste, eu am cumparat 500g cu 4.5 RON, in magazinele online am vazut si cu 3.5 RON 500 de grame.
Meiul este o cereala ce nu contine gluten, este bogata in siliciu, fosfor, magneziu, fier, vitamina A. Faina de mei se poate folosi la prepararea painii, la mamaliga, ingrosarea supelor sau a sosurilor, poate fi o garnitura buna pentru diferite preparate. Eu am cumparat 500g faina de mei cu 6 RON, poate online se gaseste si la preturi mai mici.
V-am facut o scurta introducere pentru amestecul de faina ce l-am folosit la aceasta reteta si acum sa va spun si cum am facut.
Timp de pregatire: 10 min
Timp de gatire : 50 min
Timp total: 60 min
Grad de dificultate: redus
Ingrediente necesare:
- 120g unt peste 80% grasime, moale
- 350g banane fara coaja
- 100g pudra de tapioca
- 120g faina de mei
- 3 linguri miere
- 50 ml lapte
- 2 oua
- 70g nuca macinata
- 1 lingurita praf de copt fara gluten
- 1/2 lingurita bicarbonat
*Poti sa inlocuiesti faina fara gluten cu 230g faina normala*
1. Am setat cuptorul sa se incinga la 180C, am uns o tava de chec cu unt.
2. Am batut bine untul moale impreuna cu mierea pana a devenit cremos, apoi am adaugat ouale, cate unul, mixand dupa fiecare pana s-au incorporat bine in unt.
3. Intr-un castron separat am amestecat faina de mei, cu pudra de tapioca, praful de copt si bicarbonatul.
4. Am pus cate putin din ingredientele uscate peste unt, alternand cu laptele si am amestecat bine cu ajutorul mixerului pana s-au omogenizat.
5. Intr-un castron separat am pasat cu o furculita bananele si le-am pus in castron peste celelelalte ingrediente, am pus nuca macinata si am amestecat bine.
6. Am pus amestecul in tava pregatita si am pus tava in cuptor pentru 50-55 minute pana s-a rumenit bine deasupra si a inceput sa se desprinda usor pe margini. Testul cu scobitoarea nu este relevant deoarece este un chec care ramane putin umed.
7. Am lasat checul sa se racesca 20 de minute dupa care l-am scos din tava.
Bucurie in bucatarie va urez!