Cat am fost in vizita la parintii mei, la Bihor, ne-am bucurat zilnic de roadele gradinii mamei mele, de ardeii parfumati, de rosiile cu miezul plin si gust dulce acrisor, de castravetii de un verde intens care ne crantaneau intre dinti cand muscam din ei dar si de dovlecii care crescusera in cateva zile cat altii in saptamani.
Si cum unii dovleci trecusera cu mult de marimea ideala pentru a fi facuti pane sau umpluti nu i-a mai ramas mamei altceva de facut decat sa ne pregatesca o ciorba delicioasa de dovleac. Cand locuiam la parintii mei, nu trecea o saptamana fara sa mancam ciorba de dovleac sau de fasole verde atat timp cat in gradina mamei si a bunicii se gaseau fasole si dovleac.
Nu cred ca-mi placeau foarte mult pe vremea aceea, dar acum sunt printre preferatele mele poate si pentru ca de fiecare data cand le mananc ma transpun in copilarie, in acele zile toride de vara cand ardea si praful de pe strada ce se ridica in urma pasilor nostri grabiti spre garla, iar bunica ne striga din poarta sa mergem la masa. Noi n-am fi dat scaldatul si joaca nici pe cea mai buna mancare din lume. Acum cand merg acasa ma bucur de fiecare zi in care bunica se simte in putere sa-mi mai pregatesca cate un fel de mancare, asa cum imi pregatea si in copilarie. Ultima data bunica ne-a rasfatat cu o portie generoasa de clatite pufoase si aromate, asa cum numai ea stie sa faca.
La cateva zile dupa ce ne-am intors acasa am pregatit din dovlecii primiti de la mama o ciorba delicioasa dupa reteta ei. Pentru ca ciorba asta e atat de gustoasa, nu puteam sa las sa treaca vara fara sa va spun si voua reteta mamei pentru ciorba de dovleac.
Timp de pregatire: 10 min
Timp de gatire : 25 min
Timp total: 35 min
Grad de dificultate: redus
Numar portii: 6
Ingrediente necesare:
- 1kg dovleac curatat de coaja si seminte
- 100g slanina/bacon afumat
- 2 cepe (aprox 180g)
- 1 ardei iute
- o lingura pasta de ardei
- o lingurita boia dulce
- 250g rosii decojite si taiate cubulete
- semintele de la 2 flori de marar
- 200g smantana pentru gatit ( eu am folosit smantana cu 30% grasime)
- 400g lapte batut/iaurt
- 200ml lapte
- sare, piper
Dovleacul l-am curatat, l-am spalat si l-am dat prin razatoare. L-am pus intr-un castron si am presarat peste el o jumatate de lingura de sare de mare, grunjoasa si l-am lasat sa se odihneasca pana m-am ocupat de restul ingredientelor.
Am taiat slanina cubulete si am pus-o la rumenit intr-o oala. Dupa ce slanina s-a rumenit am luat oala de pe foc si am aruncat din garsimea lasata de slanina atat cat sa-mi mai ramana aproximativ o lingura.
Am pus oala din nou pe foc si am adaugat ceapa tocata marunt si ardeiul iute, taiat rondele. Cand ceapa si ardeiul s-au inmuiat am pus peste ele o lingura de pasta de ardei si o lingurita de boia dulce. Am amestecat bine si am pus apoi dovleacul, dar nu si zeama lasata de el in castron sub actiunea sarii.
Am pus apa rece peste dovleac atat cat sa-l acopere, dar nu mai mult. Am adaugat in oala doua flori de marar, uscate, cu tot cu seminte. Daca nu ai seminte de marar poti sa pui o tulpina uscata de marar, sau cateva crengute de marar verde.
Cand ciorbita a inceput sa clocoteasca am dat focul mic si am lasat-o sa fiarba domol. Dupa 14 minute am adaugat rosiile taiate cubulete si am lasat sa mai fiarba 5 minute. Apoi am potrivit gustul cu sare si piper.
Intr-un castron am amestecat laptele batut, smantana si laptele pana s-au omogenizat bine. Am pus amestecul peste dovleac si am lasat sa mai dea intr-un clocot, doua, apoi am oprit focul. Ciorba trebuie sa fie acrisoara. Daca nu este suficient de acra dupa ce ati pus amestecul de lapte batut si smantana puteti sa mai adaugati putina zeama de lamaie.
Am tocat mararul verde si l-am pus in ciorba.
De preferat ar fi, pe vremea asta caniculara, sa lasi ciorba sa se raceasca macar putin, dar noi nu am mai avut rabdare si am savurat-o fierbinte. Mmm… delicioasa!
Bucurie in bucatarie iti urez!
Buna Patri :). Vreau sa prepar ciorba asta saptamana ce vine si ma intrebam daca pot folosi seminte de marar din plic pt plantat ( ca nu am inca uscate in gradina) pe langa mararul proaspat bineinteles.
Ceau Andreea. poti sa folosesti doar marar verde sau crengute de marar verde dar si seminte din plic. Sper sa-ti placa. si eu vrea sa fac ciorbita saptamana viitoare. te pup