Azi iti scriu o reteta cu linte rosie, deliciosa si usor de facut care merge perfect pentru o zi de post sau pur si simplu pentru o zi in care nu vrei sa stai mult timp in bucatarie dar vrei sa mananci ceva sanatos si gustos.
Lintea rosie se gateste rapid, nu are nevoie sa stea la inmuiat inainte de gatire ca alte tipuri de legume cu boabe uscate cum este fasolea, de exemplu.
Este o leguminoasa care se digera usor , este bogata in antioxidanti, minerale si acid folic.
Lintea rosie seamana un pic la gust cu fasolea boabe. Se poate gati supa de linte, salata, tocanita sau piure.
Asta este ce stiu azi despre linte dar spre rusinea mea am descoperit-o abia acum vreo 4 ani prin bunavointa colegei mele de munca de atunci, Tania, care mi-a dat sa gust din supa ei de linte. Pana atunci nu mancasem niciodata si mi s-a parut geniala, in saptamana aceea am gatit si eu supa de linte dupa indicatiile primite de la colega mea.
Asa ca, multumesc Tania ca m-ai ajutat sa descopar lintea.
Acum sa trecem in bucatarie si sa-ti povestesc cum am gatit lintea.
Ingrediente necesare:
- 400g linte rosie
- o ceapa
- 3 morcovi
- 1/4 bucata telina
- o bucata pastarnac
- un patrunjel radacina
- 4 catei usturoi
- ardei iute
- bulion/suc rosii
- patrunjel verde
- pasta de ardei
- ulei de cocos/ulei de masline
- sare, piper, cimbru uscat
Lintea am spalat-o cu apa din abundenta.
Am tocat ceapa si am calit-o pana a devenit transparenta intr-o tigaie in care am incins in prealabil o lingura de ulei de cocos.
Dupa ce ceapa s-a calit, am adaugat radacinoasele date prin razatoarea mare, usturoiul tocat marunt si cateva feliute de ardei iute.
Dupa ce am calit si radacinoasele, am adaugat trei linguri de pasta de ardei rosu.
Apoi am adaugat 300 ml apa fierbinte si am lasat sa fiarba la foc mic. Intre timp, am pus la fiert lintea in apa cu sare.
Dupa ce a scazut apa si legumele au fost fierte, am adaugat 300 ml bulion, sare, piper si cimbru uscat si am mai lasat 10 minute la foc mic.
Am stins focul, am adaugat lintea, fiarta, dupa ce in prealabil am strecurat-o.
Si nu a mai ramas nimic de facut… decat sa mancam 😉
Bucurie in bucatarie iti urez!
Excelenta!!!
Ma bucur din inima ca ti-a placut.