A venit randul unei retete destul de des pregatita la noi in casa, pasta delicioasa de linte rosie asezonata cu ceapa verde, sa se simta ca a venit primavara si putina lamaie pentru o nota si mai fresh.
Cand m-am hotarat sa scriu reteta nu m-am putut decide asupra numelui. Ma gandeam sa-i spun humus de linte rosie, chiar daca nu are pasta de tahini. Eu nici in humusul de naut nu pun tahini pentru ca nu este pe gustul meu. M-am gandit sa o numesc pateu de linte rosie, gandindu-ma ca poate fi o alternativa perfecta si sanatoasa la pateurile vegetale din comert, mai ales ca este perioada de post.
M-am gandit apoi sa o numesc linte batuta, dar mai mult e mixata/blenduita decat batuta si pana la urma am ales varianta de pasta de linte gandindu-ma ca poate fi o garnitura foarte buna pentru niste legume rumenite la cuptor, pentru un carnat afumat de casa, niste pulpe de pui rumenite la cuptor, chiar si pentru un hamburger, este numai buna de intins pe o felie de paine calda, abia scoasa din cuptor sau pe niste felii de vinete coapte, sau poate fi servita ca atare, in special in perioada postului, sau de catre persoanele cu un regim alimentar vegetarian, alaturi de o salata cu rosii, castraveti, ceapa verde, ridichi, salata verde, busuioc verde, inobilata cu ulei de masline si stropita cu putina zeama de lamaie.
Lintea rosie este o sursa foarte buna de fibre, se gateste rapid, nu are nevoie sa stea la inmuiat inainte de gatire ca alte tipuri de legume cu boabe uscate cum este de exemplu fasolea si este absolut delicioasa indiferent daca o transformati intr-o pasta, intr-un piuree, o supa crema sau o mancare scazuta.
Timp de pregatire: 10 min
Timp de gatire : 20 min
Timp total: 30 min
Grad de dificultate: redus
Numar portii: 2-4, in functie de cat de pofticiosi sau infometati sunteti 😉
Ingrediente necesare:
- 250 gr linte rosie
- 3 fire ceapa verde
- 1/2 lingurita ceapa verde
- sare
- piper
- 2 linguri ulei de masline
- lamaie
- boia rosie
1. Lintea am pus-o intr-un strecurator si am spalat-o sub un jet de apa rece. Am pus-o apoi la fiert in apa cu sare. Apa trebuie sa acopere lintea cel putin de patru degete.
2. Cand apa a inceput sa clocoteasca, am dat focul la mic si am lasat-o sa fiarba domol pentru aproximativ 15-20 de minute.
3. Lintea fiarta am pus-o intr-o sita si am lasat-o la scurs vreo 5-7 minute. Intre timp am tocat marunt ceapa verde.
4. Am pus lintea intr-un castron si am mixat-o bine cu un blender vertical pana am obtinut o pasta.
5. Am pus peste linte 2 linguri de ulei de masline, un varf de lingurita de sare, cimbrul uscat pe care l-am sfarmat in mana, ceapa verde tocata marunt, putina zeama de lamaie (dupa gust, eu am pus atat cat sa aiba un pic de gust acrisor si fresh), piper proaspat rasnitat si am amestecat totul foarte bine.
6. Am potrivit gustul la final cu sare, zeama de lamaie si piper, apoi am transferat pasta de linte intr-un castron de lut, am garnisit-o cu frunze de ceapa verde tocate marunt si am pudrat-o cu putina boia rosie.
Bucurie in bucatarie iti urez!